+3630/280-2160 allatvedokdaf@gmail.com

PETricia Családi Állatorvosi Rendelő

Frászt kaptam a minap, amikor a hét leszűrt kutyából három vérében ott kacsingattak a mikrofiláriák.
3 átlagos kutya, simán lehet az egyik a Te szomszédod. Ápolt, farokcsóváló, látszólag tökegészséges négylábúak.

Sminkeljük meg ezt az arányt, legyen mondjuk 10 kutyából csak egy pozitív. Átlagos utcában lakom, 60-ig megy a számozás. Kb minden második házban van kutya. Ez azt jelenti, hogy csak a mi utcánkban, azon a 400 méteren lőhetnék 3 pozitív eredményt. Az ő fertőzöttségükről a gazdájuknak gőze sincs.

Közülük egyet sem visznek el orvoshoz, mert az égvilágon semmi bajuk – látszólag.

Az egyik Facebook csoport szerint Érden ezen a héten kétszer irtottak szúnyogot: mégis tegnap este a kisfiammal abba kellett hagynunk a cseresznyeszedést, mert pár perc alatt szétcsípkedtek.

Felbecsülhetetlenül sebes(!) az a tempó, ahogy terjed a szív- és bőrférgesség. Ma az ország minden állatorvosi rendelőjében leszűrnek összesen 500 kutyát. Tizenkétezret pedig megcsíp a szúnyog, a mi utcánk 3 fertőzöttjéből is egyet. Ha ezt a szúnyogot nem csapják le a következő 2-3 hét alatt, csiribú-csiribá már fertőzi is a többi kutyát. 400 méter, egyetlen nap, egyetlen utca.
Légyszi, gondold csak tovább. Hány utca? Hány kutya? Mennyi fertőzött? Naponta? BRUTÁL!

És hogy mi ez a pozitív meg mikroizé meg szúnyog meg szívféreg?
GYORSTALPALÓ KÖVETKEZIK:
Szóval, amiről beszélünk, az egy trópusi parazita, ami a klímaváltozás farvizén suttyomban elterjedt nálunk is. Szúnyog terjeszti. Két fajáról tudj, az egyik (Dirophilaria repens) a bőrben, a másik (ez a gázabb, Dirophilaria immitis) az erekben a tüdőben, végül a szívben fejlődik.
A bőr alatt élő dirophiláriák kis csomókban tanyáznak, igen gyakran tünetmentesen, de előfordul viszketés, bőr alatti csomók megjelenése is. A szívférgesség is sokáig alattomos, aztán fáradékonyabbakká válnak a kutyák, különféle légúti tünetek (például köhögés) jelentkezhetnek.

Még egyszer, hangsúlyozni szeretném: túl sokáig nem látszik semmi!

A legnagyobb veszélyben a rövid szőrű és az álló fülű kutyók vannak, de az elmúlt hetekben egyik döbbenetből a másikba esem, milyen tömött bundájúakban találunk rendszeresen.

Ha ma megcsípi a blökidet a fertőzést hurcolászó szúnyog, azt mi majd jövő tavasszal tudjuk kimutatni!

Addigra kifejlődnek és szép, kövér kis gyerekeket nemzenek a szervezetében a gonoszdi élősködők, amik a mikroszkóp alatt ficánkolva (ez a vastagcsepp próba) vagy festéssel (ez pedig a Knott festés) lesznek láthatóak.
Ha megtaláljuk ezeket a mikrofiláriákat (ezek azok az előbb említett lárvák), akkor további vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy vajon a bőrféreg, vagy a szívféreg ütött tanyát benne (van olyan teszt, ami a terhességi gyorstesztekre hasonlít, és van laborban DNS alapú vizsgálat, ez tényleg olyan profi, amilyennek hangzik). Nem jó mikroszkóp nélkül csak a tesztet megcsináltatni, mert önmagában nem biztosan ad megfelelő diagnózist!

A szűrővizsgálatról annyit tudj, hogy sokkal olcsóbb, mint a kezelés, és a korlátai ellenére alapvetően megbízható. És hogy csináltasd meg. Most. Tegnap.

A magyar nyelv fordítva fogalmaz, szóval ez majd ne tévesszen meg: ha nem találunk férgeket, akkor negatív, ha fertőzött a kutya, akkor pozitív az eredmény (pozitív a francnak, de mindegy).

Ha az eredmény szerint egészséges a kutyád, akkor ennek a hírnek minimum úgy örülj, mintha kihúzták volna azokat a lottószámokat, amiket harminc éve hetente megteszel!! Ilyenkor két dolgot érdemes haladéktalanul megtenni:
kinyitni egy jó évjáratú félszáraz pezsgőt a hírre, és sos megkezdeni a védekezést a további fertőzés ellen.

A VÉDEKEZÉS két pilléren áll, a szúnyogszezonban (márciustól novemberig) a SZÚNYOG elleni védekezésen (erre jók a Vectra 3D, Advantix, Ataxxa, Frontline Tri-Act, Scalibor) és a bejutott LÁRVÁK elpusztításán (Stronghold, Advocate, Milpraton, Milbemax, Nexgard Spectra).

A tabletták közül a Bravecto és a Simparica is megöli a szúnyogokat, de sajnos addigra már beoltják a kórokozót a kutyába. Ha bolha és kullancs ellen ezeket a tabikat használod, az szívféreg ellen nem elegendő védelem!

Nagyon fontos, ezt jegyezd meg mindenképpen: A lárva elpusztítását szolgáló szereket kizárólag negatív (egészséges) szűrési eredmény után szabad elkezdeni, és érdemes egyedileg megtervezni az állatorvosoddal a védekezés menetét.

A fejlődési ciklusok miatti holtidők (olyan „ablakperiódusok”, amikor már ott a fertőzés, de még nem látható) miatt minden márciusban szűréssel kezdjük a védekezést. Ha kiderül, hogy beteg a kutyád, akkor ugyan a pezsgő helyett a laposüveget javasolnám, de azért jó hír, hogy a betegség gyógyítható.

A bőrférgesség kezelése sokkal egyszerűbb, mert szívférgesség esetén a paraziták elpusztítását követően semmivel sem lesz viccesebb egy maréknyi döglött féreg a keringésben, mint egy maréknyi élő… Tenyésztők, nagyonkutyások, figyu: szívféregnél nem mókolunk! A kezeléshez mindenképpen állatorvosi felügyelet szükséges, ne mókoljatok vele otthon. Az okosak nem teszik, a többieknek meg nemes egyszerűséggel tilos. Ne nyírjátok ki a blökiteket! Válasszatok tapasztalt, profi dokit, ez nem játék.

Mostanában az eddiginél is gyakrabban hallom, és úgy összességében jogos felvetés az, hogy baromi drága lett a kutyatartás. Ezt tavasszal a kullancsdömping kapcsán többen megtapasztaltuk már, és íme az újabb csapás a gazdik pénztárcájára. Teljesen egyetértek vele! Amikor a villanyszámlára is nehezen rakják össze a rávalót, akkor a kutyára súlyos ezreket költeni havonta pluszban, igen, az sok.

Csakhogy:
Olyan változás közepében élünk, ami nem hagy más esélyt. A szomorú helyzet az, hogy mindenképpen fizetni kell: vagy a védekezésért, vagy a kezelésért. A nyolcvanas években, az én gyerekkoromban, ha 34 fok volt nyáron, azt már megírta az újság. A jövő hétre meg 47 fokot jósolnak. Durva. Lassan lesz elég sivatagi homok is azoknak, akik a homokba dugják a fejüket a ténytől: a klíma végérvényesen megváltozott… Migráncsozni meg lehet nyugodtan (nem ezalatt a poszt alatt), de azért még mindig a tengerparti nyaralásról hoztuk haza a legtöbb élősködőt a hátizsákokban, vagy kocsikon utaztatva. A nyaralások száma és az itteni hőmérséklet nőtt: kishazánk mesés úti célt kínált a terjeszkedni kívánó trópusi élőlényeknek. Paraturizmus, remek.

Ez már nem a hangulatkeltő ijesztgetős szakasz: az utolsó utáni percben vagyunk!

A fenébe is, ébresztő, ne dugd a fejed a homokba! Ne gyere nekem azzal, hogy a Te kutyád az egészséges, mert jól kajáltatod. Ne gyere azzal, hogy nálatok nincsen szúnyog. Ne gyere azzal, hogy majd elintézed, csak most más dolgod van. Mert ez nem érdekel! Ez bullshit!!!!

Állj oda és mondd, hogy be vagy parázva, és te nem is akarod tudni. Mondd, hogy nem érdekel a kutyád és másé sem. Mondd, hogy nincs időd ezzel foglalkozni, vagy nem akarsz erre költeni. Egyenes beszéd. De egyet még Tőled is kérek: TUDJ RÓLA, hogy nagy gáz van.

Féltem a kutyáimat és féltem a gyerekeimet is. Az ember a szív- és bőrférgek számára fejlődési zsákutcát jelentenek, szaporodni nem képesek bennünk (emiatt őrült nehéz diagnosztizálni). Kifejlődni viszont képesek, és évente egyre és egyre több esetet leírnak a bőr alatt vándorló lárvákról, amiket sebészileg kell eltávolítani.

És hogy mit tegyél?
1. Vizsgáltasd meg SOS állatorvossal a kutyádat
2. Kezeld vagy védekezz
3. Mondd el másoknak is, mert ez az egyetlen esélyünk, hogy megállítsuk.